Impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate, oficial. De când intră în vigoare măsura împotriva evaziunii fiscale

de: Alexandru Puiu
04 11. 2023

Veniturile din surse neidentificabile sau nedeclarate, mai ales în cazul persoanelor fizice, fac subiectul multor investigații din partea inspectorilor fiscali. Deși în teorie nu ești amendat pentru acei bani, un impozit de 70% ar putea fi cea mai dureroasă sancțiune, iar măsura tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial.

Începând cu 1 iulie 2024, impozitul pe veniturile nedeclarate sare de la 16% la 70%, conform noului Cod Fiscal, recent oficializat. Ca referință, în trecut, dacă erai prins cu bani nedeclarați, ai fi plătit pentru ei un impozit standard de 16%, pe care îi vei plăti în continuare pe banii declarați, precum cei câștigați din criptomonede, postări pe rețele sociale și nu numai. De la mijlocul anului viitor, practica ascunderii banilor de autorități se va suprataxa cu 70% din sumă.

Citește și: Răsturnare dramatică de situație cu noile taxe și impozite din pachetul fiscal: Guvernului i se taie craca de sub picioare

Ce prevede noul Cod Fiscal, Legea 296/2023 pentru banii nedeclarați

În ultimele săptămâni, au apărut online o serie stufoasă de prevederi mai mult sau mai puțin evidente din noul Cod Fiscal. Printre ele, se numără și majorarea impozitului pentru veniturile din surse neidentificabile.

Conform definiției, „orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”.

Citește și: Ce socoteli și-a făcut Guvernul pe banii firmelor din România: „de aici luăm sute de milioane de lei”

De la 1 iulie 2024, ești taxat pentru veniturile ascunse

Într-o variantă intermediară a documentului legislativ proaspăt publicat în monitorul oficial, s-a vehiculat posibilitatea impozitării cu 50% a veniturilor pe care mulți români refuză să le declare la ANAF. Lista include venituri din vânzări pe OLX, videochat, dar și criptomonede, postări plătite pe Facebook sau Instagram și multe altele.

În forma finală a inițiativei legislative însă, autoritățile de la București au optat însă pentru varianta cu un impozit de 70% din suma nedeclarată și descoperită de inspectorii ANAF. Partea bună este că mai ai timp să intri în legalitate cu banii din visterie prin depunerea declarației 102 în Spațiul Privat Virtual până la mijlocul anului viitor. Alternativa este ca, de la 1 iulie, dacă ești prins, majoritatea banilor tăi să meargă la statul român, conform Avocatnet.ro.